“A fi sau a nu fi” psiholog

10697304_545401688939367_7888852334481668120_o

“A fi sau a nu fi” psiholog,

Din 9 Martie pentru psihologi au început frămȃntările. O dată cu scoaterea meseriei de psiholog din codul ocupaţiilor din Romȃnia. Propun să lămurim puţin acest aspect! Nu a dispărut meseria de psiholog, doar s-a împărţit pe ramuri conform specializărilor. Avȃnd în vedere că fac parte din această frumoasă breaslă, subiectul mi-a atras atenţia. Am auzit şi am citit tot felul de păreri, fie în acord cu legea fie în dezacord total. Întreba cineva ce face un viitor student la psihologie? Ce fac cei care erau încadraţi conform COR doar cu psiholog? Discuţii, frămȃntări, acuzaţii adresate Colegiului Psihologilor, etc. Acest fapt m-a făcut să mă întreb cum stau lucrurile şi în ce direcţie merg. Am să vorbesc în numele meu pentru că sunt persoana pe care am pretenţia că o cunosc cel mai bine.

Mai întȃi de toate este necesar să admitem că sunt mai multe domenii în care poate activa un psiholog. Nu putem să le facem pe toate, asa cum nici medicii nu pot. Apoi este important să conştientizăm că este o meserie liberală ceea ce presupune lucrul cu oamenii. Din ce ştiu eu pȃnă acum, un medic nu poate profesa dupa ce termină facultatea, nici un avocat, nici un arhitect şi lista poate continua. Nici asistentele medicale nu pot să profeseze fără autorizaţie de liberă practică. Acestea fiind lămurite pot să vă spun că din anul 2005-2006 am auzit primele informaţii că facultatea v-a fi de trei ani şi pentru a practica este nevoie de multe alte specializări.

Un alt aspect care se impune a fi lămurit este acela că oamenii, cei care s-ar adresa unui psiholog/psihoterapeut nu ştiu cȃt învaţă şi cȃt investeşte acesta în profesia lui. Astfel se nasc, confuzii, interpretări, prejudecăţi şi în final decizia de a nu se adresa unui asemenea specialist. Pentru medicul psihiatru lucrurile sunt clare, are facultatea de medicină, rezidenţiat, specialitate şi apoi treptele pȃna la primariat. În cazul psihologului nu se ştie nimic. Doar discuţii că tarifele sunt mari.

În momentul acesta eu şi colegii mei practicanţi au minim urmaroatrele studii şi formări: o facultate de psihologie de 3-5 ani (depinde de anul cand au facut-o), cel puţin un master, cel puţin o formare într-o specialitate şi cel putin 20-30 participări la workshopuri, conferinţe, congrese, naţionale şi internaţionale.  O formare în psihoterapie poate costa mii de euro. Toate acestea pe banii psihologului. Apoi urmează partea de acreditare şi funcţionare, relaţia cu Colegiul Psihologilor din Romȃnia şi Administraţia financiară.

Un psiholog ca să obţină atestat de liberă practică trebuie să se adreseze Colegiului Psihologilor, pentru a deveni membru şi pentru a obţine atestatul de practicant sub supervizare. De menţionat că orice atestare, schimbare treaptă, înfiinţare cabinet, taxă anuală sunt costuri deloc de neglijat  suportate de către psiholog.  Urmatorul pas este căutarea unui supervizor care să te asiste un an sau doi depinde, contra cost evident. Ca să poţi intra sub supervizare este necesar să îţi exerciţi profesia într-o forma autorizată. Adică angajat cu contract de muncă sau îţi înfiinţezi cabinet individual. Din nou la Colegiul Psihologilor pentru avizul de funcţionare şi la Administraţia financiară pentru a te a deveni platitor de impozit pe venit, sănătate şi pensie.

În prezent sunt reglementate patru grade profesionale, în funcţie de pregătire: I psiholog practicant sub supevizare, II psiholog practicant autonom, III psiholog practicant specialist, IV psiholog principal.

Dupa perioada de supervizare şi apoi dupa fiecare 5 ani este necesară schimbarea treptei. Ceea ce presupune formare profesionala continua (conferinte, congrese, workshopuri) în vederea obținerii de credite.

În mare cu asta se confruntă un psiholog practicant pentru a putea oferi servicii de calitate clienților săi. Pentru cei care doresc mai multe informaţii asupra procedurilor stabilite de lege şi Colegiul Psihologilor le recomand să consulte Legea.213/2004 sau să acceseze site-ul: www.copsi.ro.

De anul acesta Colegiul Psihologilor a emis o decizie privind stabilirea Standardelor de calitate ale serviciilor psihologice. Acest fapt a condus într-o oarecare măsura la radierea meseriei de psiholog din COR, înlocuind-o cu psiholog pe ramuri (cu aviz de liberă practică).

Personal cred că este necesară o reglementare, clarificare şi transparenţă asupra ceea ce înseamna a fi psiholog şi a oferi sevicii de calitate. Astfel noi cei care plătim şi respectăm procedurile vom fi ajutaţi să ne facem meseria şi de asemenea să fim sanctionaţi cȃnd greșim. Este o modalitatea de a face diferenţa între cei care îşi desfăşoară activitatea conform legilor în vigoare şi cei care nu o fac. Da, este greu pentru orice student care alege aceasta meserie. Dar nu este mai greu decât în alte profesii liberale.

Nu cred ca în 9 Martie 2015 psihologul a fost radiat, cred ca psihologului i s-a dat dreptul să aleagă!  Cred ca este ȋncurajat să-şi facă meseria cu profesionalism. Sperăm ȋntr-o mai bună promovare astfel ȋncȃt oamenii să ȋnțeleagă rolul şi importanța noastră. Consider că sunt foarte mulți psihologi bine pregătiți care pot fi de folos celor care sunt ȋn impas. Psihologii ȋmpreună cu medicii psihiatrii şi alți medici pot interveni ori de cȃte ori oamenii sunt ȋn suferință.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s